ANKARA GEZİLECEK YERLER
Ankara ve Ankara şehir merkezi hakkında ne kadar bilgilisiniz? Türkiye’nin başkenti olan Ankara aynı zamanda Türkiye’nin en kalabalık ikinci şehridir. Yüz ölçümü olarak Türkiye’nin en büyük üçüncü şehridir. 5 milyonu aşkın nüfusu ve 25 ilçesi bulunmaktadır. Coğrafi olarak Türkiye merkezine yakın olduğu kabul edilir. 1923 yılında başkent ilan edilmesinin ardından şehir hızla gelişmiştir.
İç Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Ticaret ve sanayi gelişmiştir. Türkiye’nin en çok üniversiteye sahip olduğu il Ankara’dır. Tarihi açıdan bakıldığında birçok medeniyeti zamanında bünyesinde bulundurmuştur. Hititler, Lidyalılar, Persler, Romalılar ve dahası…
Ankara iklimi çok serttir. Kışlar çok karlı geçmekle beraber sıcaklık sıfırın altına düşmektedir. Yaz ayları ise çok sıcak ve kuraktır. Ankara’yı gezmek isteyenlere yaz ve ilkbahar ayları önerilmektedir. Birçok gezilecek mekânı bulunan Ankara oldukça rağbet görmektedir. Şehir merkezi olarak kabul edilen 9 ilçesi vardır. Bu ilçeler Çankaya ilçesi, Altındağ ilçesi, Etimesgut ilçesi, Gölbaşı ilçesi, Keçiören ilçesi, Mamak ilçesi, Pursaklar ilçesi, Sincan ilçesi, Yenimahalle ilçesidir.
Çankaya ilçesi, Ankara ilinin merkezi kabul edilmiştir. İlçe Ankara’nın en çok nüfusa sahip ilçesidir ve birçok ilden bile daha fazla nüfusu vardır. İlçede 13 Üniversite bulunmaktadır. Bunlardan altı tanesi devlet, yedi tanesi vakıf üniversitesidir. Ankara denildiğinde akla ilk gelen üniversite olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi de bu ilçede yer almaktadır. Anıtkabir de bilindiği üzere bu ilçede yer almaktadır. Bunun yanı sıra birçok müze de bulunmaktadır. Örneğin; Anadolu Medeniyetleri Müzesi, TBMM Kurtuluş Savaşı Müzesi, Atatürk Müze Köşkü ve dahası...
Eymir Gölü de ilçenin en bilinen doğal yerlerinden biridir. Şehrin gürültüsünden uzak kafa dinlemelik bir doğal alandır. 1428 yılları sularında yapılan Hacı Bayram Camisi ve 1987 yılında yapılan Kocatepe Camisi bu ilçenin bilinen tarih harikasıdır. Ankara kalesi de bu ilçede yer alıp mutlaka gezilmesi gereken tarihi bir mekândır. Bunun yanı sıra kale etrafında da birçok keşfedilmesi gereken dükkânlar ve kafeler yer almakta.
Altındağ ilçesi, Eski Ankara olarak bilinmektedir. Böyle denmesinin sebebi Altındağ ilçesinin çok eski zamanlardan beri yerleşim yeri olmasıdır. Bu ilçenin 26 mahallesinin 21’i merkezde bulunmakta. Ankara Etnografya müzesi başta olmak üzere birçok müze bu ilçede yer almaktadır. Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi özellikle Cumhuriyet döneminden heykeltıraş ve ressamların birçok eserini bulundurmaktadır. İkinci TBMM binası Cumhuriyet müzesi olarak kullanılıp bu ilçede yer almaktadır. Çengelhan Rahmi Koç müzesi Türkiye’de bulunan sayılı sanayi müzelerindendir. Ankara Roma Hamamı 3. yüzyılda sağlık tanrısı Asklepoin adına yapılmıştır. Bunların yanı sıra Ulus semti üzerinde çok güzel bir eğlence mekânı bulunmaktadır. Bu gençlik parkı Ankara’nın sembollerindendir.
Etimesgut ilçesi, yerleşim yeri açısından bakır çağına kadar uzun bir tarihçesi olduğu biliniyor. Cumhuriyetin ilanına kadar ‘ Ahi Mesud Nahiyesi ‘ olarak bilinen bu bölgeyi 1928 yılında ziyaret eden Atatürk, burada bir köy kurulmasını istemiş ve köy yeniden inşa edildikten sonra halk tarafından ‘ Etimesgut ‘ olarak isimlendirilmiştir. Yaklaşık bir asırdır bu isim ile anılmaktadır. Bu ilçede de gezilecek ve keşfedilecek birçok yer vardır. Göksu parkı bu ilçenin en bilinen doğal alanıdır. Başkentin bilinen en büyük parklarından biridir. İlçede gelenekselleşmiş Etimesgut Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali her yıl birçok sanatçıya ev sahipliği yapıyor. Etimesgut’un en büyük ve en eğlenceli festivali olarak bilinen bu festival Türk kültürüne dair çeşitli konuları ele alıyor.
Gölbaşı ilçesi, adından da anlaşıldığı üzere Ankara’nın göller bölgesidir. Bu bölgeye bağlı iki göl vardır. Bunlar Mogan ve Eymir gölleridir. Haricinde de gezilmesi gereken yerleri ele alacak olursak, Atatürk Sahil Parkı göl manzaralı doğa ile iç içe harika bir yerdir. Bezirhane ve Bağiçi adlı köyleri de bulunmaktadır. Müze tercih edenlere ise Evliyagil Müzesi önerimizdir.
Keçiören ilçesi, Türkiye’nin nüfus bakımından 3. en büyük ilçesidir. Daha öncelerde Altındağ ilçesine bağlı olan bu ilçe 1984 yılında ilçe olup nüfusu 1 milyona yaklaşmıştır. İlçenin 47 mahallesi, 12 semti bulunmaktadır. Keçiören’e gidenlere tavsiyemiz teleferiktir. Teleferik bu ilçede tercih edilen bir eğlence adresidir. Bunun haricide evcil hayvanlar parkı da sizlere sevimli anlar yaşatabilir. Piknik yapmayı ve doğal alanları sevenlere ise önerimiz Kartalkaya mesire alanıdır.
Mamak ilçesi, 1200’lü yıllarda Ahiler tarafından kurulduğuna inanılır. Bu bölgede yapılan birçok çalışma tarihi olayların bir kısmının gün yüzüne çıkmasına sebep olmuştur. Cumhuriyet döneminde bu ilçede Ankara’nın ilk toplu taşıma aracı olan Ankara-Kayaş tren hattı kurulmuştur. Burada gezebileceğiniz yerlere bakarsak Aqua Vega akvaryumu en dikkat çeken yerdir. Haricinde Elmadağ kayak merkezi de oldukça tercih edilmektedir.
Pursaklar ilçesi, eski adı Bursaklar olan ve geçmişte köy olup şu anda ilçe olan bir Ankara ilçesidir. Dofinaryum ve Yunus Gösterisi Müzesi yine bu ilçede çok tercih eden ve sevilen bir eğlence alanıdır. İlçe içerisinde Pursaklar Festivali yapılmakta ve konserler düzenlenmektedir.
Sincan ilçesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün önerileri üzerine yurtdışından gelen göçmenlerle nüfusu arttırılmıştır. Sincan denildiğinde akla ilk gelen şey lale bahçeleridir. Alagöz karargâh müzesi ve TCDD Malıköy Tren İstasyonu müzesi bölgede en bilinen müzelerdir.
Yenimahalle ilçesi, 1957 yılında il merkezi haline gelmiştir. İlçenin 54 mahallesi bulunmaktadır. Atatürk orman çiftliği bu ilçede bulunmaktadır. Ayrıca Ankara Hayvanat Bahçesi de bu çiftlikte yer almaktadır. Tabi şehir merkezi gezileri sırasında araç ihtiyacınız olacak. Araba kiralama, oto kiralama istekleriniz ve kiralık araç arayışınız için kolaykirala81.com adresi üzerinden, Ankara kiralık araçlara göz atabilirsiniz.
Şehir merkezi oldukça zengin bir yapıya sahip olan Ankara anlat anlat bitmeyen birçok özelliğe sahip.